čtvrtek 13. září 2018

Porto a okolí

Atlantik u Miramar nedaleko Porta 
Na druhou polovinu dovolené jsme se přesunuli na sever země do Porta. Jídlo k večeři jsme si koupili v krámu a pak se šli zeptat majitele ubytování, jestli si můžeme dát večeři v zahradě. Skončilo to pozváním k večeři s přáteli a portugalským večerem:) Další den hlásili poslední horko až do konce dovolené, tak jsme vyrazili k moři vlakem 15 minut z Porta do vesničky Miramar. Byly dost vlny, ale i tak po chvíli osmělování bylo u oceánu příjemně. 
 
Quinta da Roeda - vinařství Croft Port



Další den bylo pondělí a to jsou v Portugalsku
Tržnice v Matosinhos u Porta
všechna muzea zavřená. Vyrazili jsme tedy vlakem do vesničky Pinhao, která je centrem vinařské oblasti kolem řeky Douro. To je nejstarší ohraničená vinařská oblast světa známá pěstováním portského vína. Před odjezdem jsme googlili a zjistili, že jedno vinařství je plně obsazené, tak jsme přešli přes řeku a zkusili hned v další. Tam ale chtěli spoustu euro za ochutnávku a byla za dlouho, tak jsme vyrazili za vesnici do vinařství Croft. Nakonec to byla dobrá volba i přes to, že prohlídka s výkladem byla docela stručná (větší prohlídky jsou ve Vila Nova de Gaia). Naopak portské měli skvělé. Dostali jsme k ochutnávce růžové, reservu a desetileté. Nikdy bych nevěřil, že můžou být tak rozdílná.
Důchodci mají pohodu na pláži
Maják v ústí řeky Douro do oceánu
Až třetí den v Portu jsme se konečně dostali do
Porta:) Sice jsme to vzali oklikou přes sousední město Matosinhos, kde je velký přístav a tržnice, ale pak jsme po nábřeží došli do města. Město má své kouzlo. Sice tady nenajdete památky, na které jsme zvyklí z domova, ale dostane se pod kůži. Úzké uličky, ve kterých dodnes bydlí lidé, kavárničky a bistra s jedním stolečkem, protože v nich není víc místa. To je Porto. Další den jsme si ho doprošli celé včetně města na protějším břehu řeky Douro Vila Nova de Gaia. Tam jsme navštívili na doporučení ohromné vinařství
Porto
Taylor, Fladgate a Yeatman, kde sice měli krásnou prohlídku, ale jejich ochutnávka portského nám vůbec nechutnala.
V Portu stejně jako v celém portugalsku jsme se věnovali hlavně ochutnávání jídla. Já si dal v restauraci Integro skvělá líčka z portugalského černého prasete s grilovanou zeleninou.


Porto
Vinařství Taylor, Fladgate a Yeatman ve Vila Nova de Gaia 

Porto

Guimares
Poslední den dovolené jsme jeli příměstským vlakem za 3,2 eura na osobu do města Guimares, kde vzniklo Portugalsko. Podle našeho hostitele se jedná o nádherné místo, ale nás opevněná věž alias hrad a sídlo Ďúka z Braganzy, které celé zrekonstruovali a navozili do něj všechno možné od čínských váz po španělské gobelíny moc nenadchl. Město samotné bylo jinak moc pěkné a vhodné k návštěvě místních kavárniček a cukráren. Abych ale nezapomněl, ve městě byla nádherná románská katedrála.
Guimares

Žádné komentáře:

Okomentovat