neděle 12. ledna 2014

Po hranicích okolo Nových Hradů

Konečně se mi podařilo překecat bráchu, aby se mnou vyrazil na výlet. Za cíl jsme nakonec vybrali cestu po hranici v okolí Nových Hradů. Před devátou ráno, jsme vypadli z vlaku na zastávce Vyšné do mrazivého ale jasného rána a vyrazili jsme k červené turistické značce, která vede po tzv. signálce. Po červené jsme urazili prvních pár kilometrů k hraničnímu přechodu Nové Hrady/Pyhrabruck, od kterého už jsme pokračovali po červenobílých patnících. Cesta nejdříve klesla k Novohradskému potoku a Kamennému rybníku, u kterého se vedle hráze nachází ohromný Hraniční kámen (je to takový valoun asi 8 metrů vysoký).

Po hranici vedla krásná vyšlapaná cesta až na horu Mandlstein (874 m.n.m.), která postupně stoupala a klesala až pod zmiňovaný vrchol, kde následoval až závěrečný trhák k vrcholové vyhlídce z mohutného skalního bloku.

Vrchol a vůbec celý Mandlstein nás oba hodně překvapil. Takový skalní komplex a vyhlídkové molo s volně přístupným dalekohledem na vrcholu jsme nečekali. Po kochačce jsme dali očekávaný oběd a vrátili se kousek po výstupové trase k místu, kde hranice odbočila a pokračovali jsme směrem k pralesu Hojná Voda.

Po pár kilometrech, kdy už to vypadalo, že Vendovi upadnou nohy, jsme se dostali do podmáčeného území okolo prameniště říčky Stropnice. Stropnice pramení pod jihovýchodními svahy Vysoké a odvádí vodu z Hojnovodského pralesa, který je charakteristický stálou hladinou podzemní vody, vystupující nad úroveň terénu. Prales nemá nijak divoký charakter, ale rostou v něm staré mohutné smrky a buky a po zemi se válejí obrovská torza padlých stromů obrostlých choroši. Právě díky vysokému podmáčení se zde uchytí jen velmi odolné rostliny a jejich následný vývoj není vůbec lehký, proto les působí uklizeným dojmem.

2 komentáře:

  1. Ahoj, to co vy jsme podnikli s kamarádem loni. V létě Dobrá Voda - Kraví a Kuní hora - Vysoká - Šejby - Dobrá Voda a na podzim Nové Hrady hr. přechod - Veveří - Vyhlídky - Skalka - Mandelstein. Moc krásná krajina. Zajímavé je, že jsme motorkáře potkali taky a hranici.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, no asi to tam má mládež z Pyhrabrucku blízko a nikdo to tam nekontroluje. Celý Novohradský hory jsou moc krásný, hlavně jih okolo Pohoří na Šumavě, viz. jeden ze starších článků Novohradské toulání.

    OdpovědětVymazat