úterý 31. ledna 2017

Sám sobě trenérem - první opravdu běžecký měsíc

Už dlouho jsem si říkal, zda bych měl morál poctivě trénovat, pokud by mi to práce dovolila. Shoda okolností tomu chtěla a já měl celý leden volný. Na konci měsíce se odvážím tvrdit, že jsem to zvládl. Poslední tři roky jsem v běhu přešel od úplných začátků k turistickým pochodům, abych se zase začal vracet ke kratším atletickým disciplínám. Poslední rok mi ještě není třicet, takže jsem se upnul k myšlence na pokus zrychlit ty moje lenivý nohy. Doslova si vyběhat aspoň trochu rychlostní základ pro budoucí roky. Jako styčné body pro sezónu 2017 jsem si pro první polovinu roku zvolil Pečeckou desítku a půlmaraton v Budějovicích (snad nebude zase vedro). Plán je desítku co nejvíc pod 36 minut a půlku pod 1:20. Kratší distance už jsou pro mě asi pasé. 

V rámci optimalizace tréninku jsem taky prvně navštívil Diagnostické centrum Palestra a nechal si udělat zátěžový test a spiroergonometrii (výsledky). Výsledky dopadly celkem dobře a dávají mnoho prostoru pro posun ANP směrem vzhůru. Tréninkový plán jsem tedy postavil jako hybrid mezi desítkou a půlmaratonem. Vycházel jsem hlavně z tréninkových plánů a rad od Pavla Baboše, ale snažil jsem se do plánu zakomponovat i vlastní zkušenosti s tréninkem. 
Takhle ty panáčci vypadají celkem pěkně - aktivity v kalendáři na Endomondu
Opět Endomondu - kilometráž v jednotlivých dnech
V půlce měsíce jsem konečně vyměnil svoje stařičké Garminy, které sice perfektně zaznamenávaly odběhnutou trasu,ale trénink se podle nich řídil těžko. Od Michala Nováka (moc děkuji) jsem koupil Polar V800, který mi v trénování velmi pomáhá a stává se mým osobním trenérem.
Tréninkový plán leden/únor 2017
Tréninkový plán únor/březen 2017

Kde můžete vidět moje tréninky: 

Endomondohttps://www.endomondo.com/users/11694242/workouts/latest
Polar flowhttps://flow.polar.com/

Jakékoliv připomínky a náměty k tréninku pište. Budu rád za jakoukoliv zpětnou vazbu. 

4 komentáře:

  1. Já ti nevím. Nechtělo by to trochu více kilometrů? Tohle mi přijde jak trénink začátečníka s cílem pokořit 40 minut. Nebavím se o plánovaných tempech.

    Ale když kilometráž pominu, tak bych se trochu držel rad Hansonů. Ti nikdy nedávají dva těžké tréninky po sobě (že jdou do únavy teď probírat nebudeme), vždy mezi nimi výklus. Máš týdny s 4 těžkými běhy po sobě. Spíš zničující účinek než přínos. Teorie je taková, že trénink intervalů (například) je pro tělo přínosný až za týden. Tak dlouho tělu trvá se z něj zberkat a hlavně z něj něco vybudovat.

    Jinak ke vzhledu článku - fotky nalezato se pěkně blbě luští.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta kilometraz zatim vyssi nebude. Za lonsky rok diky totalnimu nasazeni v praci jen ubohych 2100 km, takze tohle je tak hrana, co aktualne snesu.
      40 minut mam uz davno pokorenych...
      Me ty souvisly treninky po intervalech nahodou celkem vyhovuji. Jsou pod ANP a prijde mi, ze prave prekonavani ty unavy z intervalu by melo prinest vysledky. Mozna to ale delam spatne.
      Za ty dve fotky se omlovam, proste se nechteli nechat otocit...:)

      Vymazat
    2. Já se nehodlám přít, jen jsem podotkl něco, o čem se nedá pochybovat. Hansonovi opravdu ví o čem mluví když jde o navazování tréninků.

      Taky jsem to měl loni podobně sestavené (jen s úplně jinou kilometráží) a běhy kolem 4:30/km druhý den po intervalech mi také přišly suprové (ono jeden den běhat pod 3:30/km, tak druhý den o minutu pomalejší tempo přijde člověku na pohodu). Jenže realita po cca 8 týdnech pak byla jiná. Akorát jsem se přetrénoval, nohy se netočily a nebyla energie... Takovou blbost už nechci znovu podstoupit.

      Nemládneme... :D

      Vymazat
    3. Těch 5 týdnů to snad zvládnu :) Jinak Hansony jsem dneska koupil, tak nastuduju :) K větším objemům se musím proběhat. Pro mě jsou zatím větší objemy tohle :)

      Vymazat