pondělí 16. září 2019

Babí léto na Šumavě

Soumarské rašeliniště
Rozhledna Soumarská most
Vyrazili jsme na Šumavu nasávat sluníčko.
V původním plánu sice bylo projít si Medvědí stezku, ale to jsme logisticky nezvládli. Nakonec jsme nechali auto na parkovišti na Soumarském mostu a vyrazili na narychlo naplánovanou alternativu. Začali jsme naučnou stezkou Soumarské rašeliniště, které bylo vytěženo, takže to není rašeliniště, ale pracuje se na tom, aby to bylo rašeliniště :) Mimochodem je tu moc pěkně. Z rašeliniště nás cesta vyvedla k meandrům Teplé Vltavy. Přes most jsme přešli na druhou stranu místního veletoku (dnes hlásili v rádiu, že Vltava zaznamenala nejnižší stav vody za x-let).
Studená Vltava z mostu u Černého Kříže
Svačinka na břehu Vltavy, té Studené
Tím na delší dobu skončila krásná pěšina a nastoupila frekventovaná cyklostezka z Dobré do Černého Kříže. V Dobré je většina domů krásně upravená a nabízí ubytování (např.https://www.apartmanyunemecku.cz/), což nás přivedlo na možnost cyklodovolené v budoucnu. U Černého Kříže jsme po mostě překročili další šumavský veletok, a to Studenou Vltavu. V Černém Kříži jsme pak smutně koukli na obě zavřené hospody a došli k strženému mostu na staré turistické cestě mezi Č. Křížem a Stožce. Dali jsme si kryoterapii v opravdu studené Studené Vltavě a přebrodili v místě mostu. Odtud jsme pak po skoro zaniklé cestě vystoupali až na Stožeckou skálu s úžasnými výhledy a nádhernou Stožeckou kaplí.

Stožecká kaple
Krása střídá nádheru. Jeden z šumavských hřebenů. Zleva Smrčina (1332), Plechý (1379),                                       Trojmezná (1364) a Třístoličník (1323)
Teplá Vltava
 Od kaple jsme pokračovali po křížové cestě směrem zpět do Dobré a poté v protisměru k Soumarskému mostu. Cestou jsme okusili teplotu v Teplé Vltavě a studená je taky.

Krásných 23km v nohách. Jen jsme to nevychytali s dlouhými kalhoty...
Teplá Vltava

Žádné komentáře:

Okomentovat