sobota 5. října 2013

Novohradské toulání

Tak sem si naplánoval výlet s foťákem. Budík natažený na 4:30, věci připravený a mohl jsem si užít těch pár hodin spánku.
Ráno vstanu klasicky mrtvý, skoro poslepu jsem se doplazil na nádraží, kde už čekal vymrzlý autobus a pak v Kaplici přestup do další pojízdný lednice.
V Dolním Dvořišti vystupuji v 6:46 ještě za tmy, zabalený jak eskymák (i rukavice sem nandal). První fotky dělám hned za Dvořištěm a pokračuji proti slunci, které se snaží vykouknout nad kopce.

 Za Tichou začíná slunce nabírat na síle konečně mizí jinovatka. V Cetvinách už začínám uvažovat, že sundám rukavice a čepici. Skrz Cetviny pokračuji k opravenému hraničnímu přechodu přes Malši.
Na mostě přes Malši dávám svačinu a chci vyměnit film ve foťáku, jenže tomu se nechce. Takže film na kterém byly ještě fotky z Rakouska a z rána, kvůli kterému jsem vstával tak brzo, jsou v trapu. Jsem vzteky bez sebe, ale nic s tím nenadělám, natáhnu nový film a vyrazím po Rakouském břehu Malše proti proudu.

Postupně se dostávám zpátky na český břeh, protože rakouský je neprůchodný. Malše má dost velký spád. Okolí Malše je obklopeno menšími skalkami a je velmi pěkné, i když rychlost prostupu není zrovna vysoká. Cestou se napojuji na zelenou značku z Cetvin do Dolního Přibrání (zde byl rozdíl oproti mapě, nejde jí navolit přes Rakousko, ale rozdíl ve vzdálenosti minimální, okolo řeky se hodně kličkuje). Louky okolo Dolního Přibrání jsou krásné a pro časovou tíseň měním směr trasy a pokračuji přes Horní Přibrání, Leopoldov do Pohoří na Šumavě.

 Na cestě do Pohoří potkávám první turisty a jsem rád, že už nejsem úplně sám. Z Pohoří pokračuji po cyklostezce do údolí Lužnice, okolo které klesám až k místu, kde se vrací zpět do Rakouska v místě zaniklých Stříbrných Hutí. V okolí zaniklých hutí jsou krásné bukové aleje. Bohužel se zatahuje a ochlazuje. K Huťskému rybníku už nasazuj strojové tempo, protože v pohorkách už mam z asfaltu úplně vyklepaná chodidla.

 U Huťského rybníka dělám poslední fotky dojídám svačinu a razím směrem na Pohorskou Ves, odkud stopem dojíždím do Českých Budějovic v 19:00. Byl to krásný den v přírodě, jen škoda toho přetrženého filmu.
Zajímavé odkazy o oblasti:

Mapa:

Žádné komentáře:

Okomentovat